De Belgische corona-app 'CoronAlert' wordt vandaag gelanceerd voor het grote publiek. Een uitgebreide testfase van de nationale tracing-app is vlot verlopen.

Elke Belg kan vanaf vandaag CoronAlert downloaden op zijn smartphone.

Na installatie van de app kunt u meldingen krijgen wanneer u in nauw contact bent geweest met een coronapatiënt. Natuurlijk moet die patiënt zelf de app geïnstalleerd hebben én bereid zijn het resultaat van zijn coronatest plichtbewust in te voeren.

Om de app te kunnen gebruiken, moeten de gebruiker én de coronapatiënt de bluetoothfunctie op de smartphone geactiveerd hebben.

De app werkt met terugwerkende kracht. Als een gebruiker positief heeft getest, krijgen al zijn dichte contacten van de voorgaande dagen een melding met de aanbeveling om bij de huisarts langs te gaan voor een coronatest.

Er zouden geen problemen rond privacy zijn met de nieuwe app. De gebruikersgegevens ­komen bijvoorbeeld niet bij de contactonderzoekers van de overheid terecht.

U kunt dus met andere woorden geen straf krijgen als u meldingen van de app negeert of wanneer u beslist de applicatie helemaal niet te downloaden. (coronalert)